söndag 12 februari 2012

Film 3.


(link)
Namn: Grave of the Fireflies(1988)
Också: 火垂るの墓 Hotaru no Haka
Se här
Genre:
Tid: 88min~
Land: Japan
Språk: Japanska
Text: Engelska
Regissör: Isao Takahata.
Tillverkare: Toru Hara.
Manus: Akiyuki Nosaka (Roman) och Isao Takahata (Manus).
Musik: Michio Mamiya
Skådisar(röst): Tsutomu Tatumi, Ayano Shiraishi, Yoshiko Shinohara och Akemi Yamaguchi.
Betyg: 5/5
Handling:
Filmens huvudperson Seita, som också är den pojke man fick se i inledningen(i början), bor inledningsvis tillsammans med sin mor och sin syster i ett hus i staden. Då hans far är officerare i den japanska flottan har de en förhållandevis upphöjd position i samhället och de klarar krigets umbäranden ganska väl. Detta ändras dock då barnen och modern, under ytterligare en flygattack, tar skilda vägar till skyddsrummet och modern avlider.
Inledningsvis får Seita och hans syster, Setsuko, husrum hos en vän, men de känner sig så illa behandlade att de lämnar henne för att försöka klara sig själva. De söker skydd i ett övergivet skyddsrum där de försöker överleva, samtidigt som det civila samhället kollapsar omkring dem och ingen orkar varken se, eller ta hand om, de två föräldralösa barnen.
Jag: Den är en mycket tragisk saga, eller berättelse för den är baserad på en verklig händelse, den är värd att se, ett måste, den har ett viktigt medelande, den handlar mer om dom som var inblandade i kriget än själva kriget och det ger också en inblick om hur dom hade det och detta var bara en berättelse av miljontals berättelser. Den vissar att alla har haft ett liv en historia även om man ligger och dör som en kloakrotta. Man brukar mest bara få höra om berättelser om dom som var i kriget och vad som hände i västvärlden men nu får man höra mer från andra synvinklar från andra platser, troligtvis en av dom bästa krigsfilmerna någonsin.
Trailer:
Bilder:
(link)

(link)
Jag hoppas verkligen att ni ser den för den har ett viktigt budskap plus så är den bara allmänt bra! ;)
//mvh. Frida

2 kommentarer:

  1. Oh my gosh. I cried so hard when I watched this! Setsuko feels so real, she acts just like you'd imagine a child her age would. Beautiful film, but so heartbreaking!

    SvaraRadera
  2. I now what you mean! it's so sad ;(

    SvaraRadera